Ο ΠΟΥ Ευρώπης για την υγεία στην οικονομία της ευημερίας

27 Φεβρουαρίου 2023

Μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς, δικαιότερες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές;

Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσει το διήμερο φόρουμ #health4wellbeing, που διοργανώνει ο οργανισμός Που Ευρώπης (Who Europe), στις 1 και 2 Μαρτίου, στην Κοπεγχάγη, ζωντανά και διαδικτυακά.  Θέμα της συνάντησης “Η προώθηση φιλικών οικονομιών ευημερίας, για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης & της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής”.  Βασιζόμενο στην αυξανόμενη σημασία της υγείας για τις οικονομίες ευημερίας, το φόρουμ θα αναδείξει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στραφούμε προς τις οικονομίες ευημερίας και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν πολλοί διαφορετικοί φορείς, με παραδείγματα που ήδη εφαρμόζονται και τρόπους με τους οποίους οι χώρες μετατοπίζουν τις επενδύσεις, τις δαπάνες και τους πόρους.

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Οικονομίας, μαζί με κυβερνητικούς συμβούλους που εργάζονται σε πολιτικές ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημόσια υγεία και εκπροσώπους εθνικών και διεθνών τραπεζών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, των Ηνωμένων Εθνών και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λιζ Μεσθεναίου, εκπροσωπώντας την 50και Ελλάς, συμμετέχει στη συζήτηση του πάνελ της Πέμπτης, 2 Μαρτίου – ώρα Ελλάδος 16:00,  Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε, μέσω zoom: https://who.zoom.us/j/93410737630 (κωδικός πρόσβασης: HWBE#8.B)

Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα του φόρουμ Who Europe στην Κοπεγχάγη. Δεξιά η Λιζ Μεσθεναίου της 50και Ελλάς.

Γιατί ένα φόρουμ για την υγεία στην οικονομία της ευημερίας;

Η οικονομία της ευημερίας θέτει τον άνθρωπο και τον πλανήτη στο επίκεντρο της δημιουργίας υγιών, δικαιότερων και πιο ευημερούντων κοινωνιών. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με φόντο τις αλληλένδετες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του πολέμου στην Ουκρανία, της πανδημίας COVID-19 και της κρίσης του κόστους ζωής, που επηρεάζουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Αυτές οι αλληλένδετες κρίσεις θέτουν υπό πίεση τα συστήματα υγείας, κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας και διευρύνουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Υπάρχει αυξημένη ανησυχία ότι οι αγορές από μόνες τους δεν μπορούν να επιλύσουν αυτές τις προκλήσεις. Αντίθετα, οι χώρες υιοθετούν όλο και περισσότερο μια προσέγγιση της οικονομίας της ευημερίας, για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν υγιείς, δικαιότερες και πιο ευημερούσες κοινωνίες για το σήμερα και την επόμενη γενιά. Η προσέγγιση αυτή θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ανθεκτικών συστημάτων υγείας.

Βασικοί ομιλητές

Βασικοί ομιλητές είναι οι εξής:

  • Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη,
  • Katrin Jakobsdóttir, πρωθυπουργός της Ισλανδίας,
  • Ο Καθηγητής Mario Monti, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και Ευρωπαίος Επίτροπος,
  • Ο Καθηγητής Sir Michael Marmot, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την ισότητα στην υγεία, University College London.

Ο επιδιωκόμενος αντίκτυπος του φόρουμ

Με το φόρουμ επιδιώκεται:

  • Η ευαισθητοποίηση σχετικά με συγκεκριμένες λύσεις για την εφαρμογή οικονομιών ευημερίας και τον ρόλο της υγείας στην οικονομία ευημερίας,
  • Η οικοδόμηση κοινού εδάφους μεταξύ των τομέων της υγείας, της οικονομίας, της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης και ο καθορισμός μιας ατζέντας για την προώθηση της υγείας στην οικονομία της ευημερίας,
  • Η ανάληψη δέσμευσης για τη σύγκληση ετήσιου φόρουμ υψηλού επιπέδου που θα επιτρέψει στις χώρες να εφαρμόσουν την υγεία στην οικονομία της ευημερίας.
Κοινοποιήστε
Μετάβαση στο περιεχόμενο