DigiCare – Ψηφιοποίηση του υγειονομικού αλφαβητισμού στους ηλικιωμένους

Πρόγραμμα DigiCare – Ο Σκοπός
Το πρόγραμμα DigiCare είναι ένα έργο χρηματοδούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο υλοποιείται από την 50και Ελλάς, την T.R.I Technologos Research and Innovation Services και την Telesto Technologies, που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, με στόχο την ψηφιοποίηση του υγειονομικού αλφαβητισμού στους ηλικιωμένους.
Σκοπός του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ικανότητα των ηλικιωμένων για ατομική αυτοδιαχείριση, αναπτύσσοντας τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητές, τους που απαιτούνται για την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας.
Η εκπαίδευση στις ψηφιακές τεχνολογίες αποτελεί καθοριστικό παράγοντα του ψηφιακού αλφαβητισμού, ο οποίος είναι σήμερα απαραίτητος για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, ο οποίος είναι συχνότερος στους ηλικιωμένους, αποτελεί παράγοντα διακρίσεων στην πρόσβαση στην υγεία. Το πρόγραμμα DigiCare έρχεται να καλύψει το κενό αυτό, δίνοντας προτεραιότητα στην ένταξη των ηλικιωμένων πληθυσμιακών ομάδων στην ψηφιακή εκπαίδευση, καθώς και στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε ενήλικες.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα DigiCare περιλαμβάνει μια Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, η οποία στοχεύει στην παράλληλη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού και του αλφαβητισμού στον τομέα της υγείας, σε πληθυσμούς άνω των 50 ετών στην Ευρώπη, καθιστόντας τους πιο ανθεκτικούς και σίγουρους στην επαφή τους με τα ψηφιακά εργαλεία και πιο αυτοδύναμους στην πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τη χώρα τους, αλλά παράλληλα τους παρέχει και πρόσβαση σε σχετικές, εξατομικευμένες πληροφορίες για την υγεία.
Η μεθοδολογία του προγράμματος DigiCare
Για την επίτευξη του σκοπού του, το πρόγραμμα DigiCare περιλαμβάνει τα εξής:
1Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη χρήση συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών υγείας: Πιο ειδικά, αυτά είναι περιγραφικά σεμινάρια για την πρόσβαση και τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων υγείας της κάθε χώρας. Τε σεμινάρια αυτά περιλαμβάνουν συγκεκριμένες σημαντικές διαδικασίες, όπως η προβολή των φακέλων υγείας των χρηστών και η κράτηση ραντεβού για εμβόλιο. Τα βήματα κάθε διαδικασίας θα περιγράφονται με σαφήνεια και ο χρήστης θα μπορεί να ελέγχει κάθε βήμα ως ολοκληρωμένο για να προχωρήσει στο επόμενο, μέχρι να ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαιδευτική διαδικασία.
2Ανάπτυξη του υγειονομικού αλφαβητισμού: Σύμφωνα με την ηλικία και την κατάσταση του χρήστη, η πλατφόρμα θα προσφέρει εξατομικευμένες ενότητες με πληροφορίες για την υγεία, εστιάζοντας στην ευεξία, την πρόληψη, την παρακολούθηση και τη θεραπεία ασθενειών. Θα μπορούν επίσης οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για συγκεκριμένα θέματα που μπορεί να τους ενδιαφέρουν.
3Ανάπτυξη του ψηφιακού αλφαβητισμού: Το επίπεδο ψηφιακού γραμματισμού ενός ατόμου συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο άγχους του γύρω από εργαλεία και υπηρεσίες που βασίζονται στις τεχνολογίες της πληροφορίας (Lee C, Huang M., 2014). Συχνά, η κακή ανάπτυξη και η έλλειψη ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού στα κυβερνητικά ψηφιακά εργαλεία ενισχύουν την αρνητική στάση των ηλικιωμένων απέναντι στην ψηφιακή τεχνολογία. Ως εκ τούτου, το DigiCare στοχεύει στην ανάπτυξη βασικών γνώσεων χρήσης εφαρμογών του διαδικτύου που είναι απαραίτητες για την καθημερινή χρήση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και στη μείωση της δυσφορίας και του άγχους γύρω από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, καθώς και στην τροποποίηση της στάσης των ηλικιωμένων απέναντί τους. Αυτό θα γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
α. Προσφέροντας συμβουλές που στοχεύουν στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αντιλαμβάνονται αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη και στη νοοτροπία τους κατά την προσπάθεια πλοήγησης σε μια πλατφόρμα, προκειμένου να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και να μειωθεί η απογοήτευση που προκαλεί το γεγονός ότι δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν να αλληλεπιδρούν με ένα εργαλείο.
β. Με την παρουσίαση κοινών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη χρήση ενός ψηφιακού εργαλείου, καθώς και λύσεων, τι πρέπει να κάνουν για την επίλυσή τους. Αυτό θα επεκταθεί σε συγκεκριμένα γνωστά ζητήματα των ψηφιακών εργαλείων υγείας των χωρών τους.

Το Πρόγραμμα DigiCare χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στηρίξτε μας