Ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση και άνοια

15 Ιουλίου 2023
2023.07.05-HRT-Dementia

Ποια η σχέση της ορμονοθεραπείας με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ

Μπορεί η ορμονοθεραπεία, κατα την περίοδο της εμμηνόπαυσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ; Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε στη Δανία, υποστηρίζεται ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ορμονοθεραπεία κατά την εμμηνόπαυση (HRT – Hormone Replacement Therapy) και την αυξημένη εμφάνιση κινδύνου άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η εμμηνόπαυση είναι μια στιγμή υψίστης σημασίας στη ζωή μιας γυναίκας και η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η μακροχρόνια χρήση ορμονοθεραπείας κατά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας, ωστόσο δεν ήταν γνωστή η επίδραση της βραχυπρόθεσμης χρήσης της θεραπείας και των διαφορετικών σχημάτων θεραπείας στην εμφάνιση άνοιας.

Αναφορικά με την έρευνα

Ερευνητές από τη Δανία αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ ορμονοθεραπείας, της χρήσης δηλαδή συνδυασμένης θεραπείας με οιστρογόνα και προγεσταγόνα και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης άνοιας. Ο τύπος της ορμονικής θεραπείας, η διάρκεια χρήσης και η ηλικία κατά τη χρήση είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστό ανάπτυξης άνοιας.

Η έρευνα έγινε σε δεδομένα εθνικού μητρώου της περιόδου 2000-2018 για γυναίκες της Δανίας ηλικίας 50-60 ετών χωρίς ιστορικό άνοιας και χωρίς υποκείμενη αιτία που να τις εμποδίζει να κάνουν χρήση ορμονικής θεραπείας κατά την εμμηνόπαυση. Παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδή,  λήφθηκαν επίσης υπόψη.

Εντοπίστηκαν 5.589 περιπτώσεις άνοιας. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν τα 70 έτη. Πριν από τη διάγνωση το 32% των περιπτώσεων είχε λάβει θεραπεία με οιστρογόναπρογεστερόνη από τη μέση ηλικία των 53 ετών. Η μέση διάρκεια χρήσης της θεραπείας ήταν 3,8 έτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν λάβει ποτέ τη θεραπεία, εκείνα που είχαν λάβει θεραπεία με οιστρογόνα-προγεστερόνη είχαν 24% αυξημένο ποσοστό εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και οι γυναίκες που έλαβαν θεραπεία σε ηλικία 55 ετών ή νεότερες.

Η αύξηση στην εμφάνιση άνοιας παρατηρήθηκε ακόμη και σε βραχυχρόνιους χρήστες. Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα με τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, κυμαινόμενα από 21% για ένα έτος ή λιγότερο έως και 74% για περισσότερα από 12 έτη χρήσης. Το αυξημένο ποσοστό άνοιας ήταν παρόμοιο για τα συνεχή (καθημερινά) και τα κυκλικά (για 10-14 ημέρες κάθε μήνα) θεραπευτικά σχήματα.

Αντίθετα, η θεραπεία μόνο με προγεστερόνη και μόνο με κολπικά οιστρογόνα δεν συσχετίστηκε με την ανάπτυξη άνοιας.

Απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων

Οι ερευνητές ζητούν να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί εάν η συσχέτιση αυτή παραπέμπει σε αιτιώδη σχέση μεταξύ της ορμονοθεραπείας και του κινδύνου άνοιας. Όπως σημειώνουν «απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί εάν αυτά τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική επίδραση της ορμονοθεραπείας για την εμμηνόπαυση στον κίνδυνο άνοιας ή εάν αντανακλούν μια υποκείμενη προδιάθεση στις γυναίκες που χρειάζονται αυτές τις θεραπείες.

ΠΗΓΗ
ΕΡΤNEWS

Κοινοποιήστε
Μετάβαση στο περιεχόμενο