Η διαφορά του Mentoring με το Coaching
Ποια η διαφορά;
Αν και η Ελλάδα είναι ο τόπος που γέννησε το mentoring, πάρα πολλοί από εμάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού στον κόσμο, συγχέουμε τις έννοιες και τις λειτουργίες του mentoring με το coaching. Είναι όμως το ίδιο;
Αυτό το εκπληκτικό βίντεο που ακολουθεί πιο κάτω, εξηγεί με παραστατικό τρόπο, σε 2,5 μόλις λεπτά, τη διαφορά μεταξύ των δύο.
Κοινά σημεία του mentoring με το coaching
Αναμφίβολα και οι δύο έννοιες έχουν κάποια κοινά σημεία:
- Τόσο το Coaching όσο και το Mentoring χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των καθοδηγούμενων και την επίτευξη των επαγγελματικών τους στόχων, είτε αυτό λέγεται καριέρα είτε πρωτάθλημα ή άλλο.
- Και τα δύο χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν και να βοηθήσουν τα άτομα να αλλάξουν τον τρόπο που εργάζονται, να εντοπίσουν και να επιλύσουν προβλήματα, να λάβουν αποφάσεις, να ξεπεράσουν εμπόδια και να εφαρμόσουν αλλαγές στην επαγγελματική τους πορεία.
ΟΜΩΣ …
Υπάρχουν 6 (τουλάχιστον) θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του coaching και του mentoring.
Ποιές οι βασικές διαφορές μεταξύ Coaching και Mentoring?
1. ΣΤΟΧΟΣ
- Το coaching ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων απόδοσης.
- Το mentoring εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων ενός ατόμου, σε βάθος χρόνου.
2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
- Το coaching αποσκοπεί στο να βοηθήσει ένα άτομο να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους.
- Το mentoring αποσκοπεί στην ανάπτυξη των καθοδηγούμενων σε σημείο που να μπορούν να λαμβάνουν ώριμες και έξυπνες αποφάσεις για τη σταδιοδρομία τους γενικά.
3. ΣΧΕΣΗ
- Στο coaching, ο καθοδηγούμενος ανατίθεται συνήθως στον coach (προπονητή), ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βελτίωση της απόδοσης του καθοδηγούμενου.
- Στο mentoring, ο καθοδηγούμενος συχνά επιλέγει τον μέντορα. Η ευθύνη για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα μοιράζεται και στους δύο.
4. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
- Ο coach-προπονητής έχει γενικά εξουσία και είναι υπεύθυνος για τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν.
- Ο μέντορας αν και είναι συνήθως πιο υψηλόβαθμος στο πλαίσιο της επαγγελματικής ιεραρχίας, η εξουσία του είναι μετριασμένη. Συμβουλεύει, δεν απαιτεί.
5. ΑΜΟΙΒΗ
- Η ανταμοιβή ενός προπονητή στο coaching έχει συνήθως τη μορφή μιας αξίας από τη βελτίωση της απόδοσης του καθοδηγούμενου. Οι προπονητές συνήθως δεν περιμένουν να μάθουν από τους καθοδηγούμενούς τους.
- Το mentoring είναι μια πιο αμοιβαία σχέση. Τόσο ο μέντορας όσο και ο καθοδηγούμενος μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον και αναπτύσσονται επαγγελματικά. Δείτε το άρθρο “Οι 12 πιο σημαντικοί λόγοι που θέλεις να γίνεις μέντωρ“.
6. ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
- Το coaching χρησιμεύει όταν οι προπονούμενοι χρειάζονται βοήθεια για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων.
- Αντίστοιχα το mentoring χρησιμοποιείται για ευρύτερους σκοπούς, όπως η ανάπτυξη δια βίου ταλέντων.
Συμπέρασμα
Και το mentoring και το coaching στοχεύουν στην καθοδήγηση του μαθητευόμενου προς τη σωστή κατεύθυνση και την υποβοήθηση της επαγγελματικής του εξέλιξης. Η διαφορά τους υπό αυτή την άποψη είναι ότι το mentoring είναι μια πιο ήπια μορφή καθοδήγησης, που είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη των soft skills του καθοδηγούμενου και βασίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μέντορα και καθοδηγούμενου, σε αντίθεση με τη δομημένη εκπαιδευτική προσέγγιση που συχνά ακολουθεί το coaching, η οποία είναι περισσότερο μια σχέση εξουσίας μεταξύ coach και καθοδηγούμενου, με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων ταλέντων του καθοδηγούμενου.
Στηρίξτε μας