MAB: Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για το Mentoring στην Ελλάδα

14 Νοεμβρίου 2023
MAB-Athens-Round-Table-31.10.23

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Mentoring

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, 2023, η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η 50και Ελλάς με την ευγενική υποστήριξη της Έλιξ, με τη συμμετοχή επιλεγμένων οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του mentoring .

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MAB – Mentoring Across Borders και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των οργανώσεων Stratigon Finance, Deree College, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Women On Top, Ukranian Women in Greece, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Πολιτικός Σύλλογος Γυναικών, Μετάδραση, Έλιξ και 50και Ελλάς.

Σκοπός της συζήτησης ήταν να εξεταστούν ζητήματα που αντιμετωπίζει το mentoring στην Ελλάδα σήμερα, να αναζητηθούν τρόποι να αξιοποιηθεί ο θεσμός στα πρότυπα των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών και να προσδιοριστούν οι ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα αυτό. Την συζήτηση συντόνισε η κ. Ευαγγελία Δαρατσανού της Stratigon Finance και χώρος διεξαγωγής ήταν το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Έλιξ στην οδό Πατησίων στην Αθήνα.

MAB-Athens-Round-Table-31.10.23
MAB-Athens-Round-Table-31.10.23
MAB-Athens-Round-Table-31.10.23
MAB-Athens-Round-Table-31.10.23

Τρεις οργανισμοί με δυνητικούς καθοδηγούμενους ήταν παρόντες στη συζήτηση:

  • Το Deree College ανέφερε ότι οι φοιτητές που αποφοιτούν θα ενθαρρυνθούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα MAB, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για πρόσβαση μέσω του δικτύου της πλατφόρμας, σε μέντορες από χώρες εκτός Ελλάδας. Το Κολλέγιο προτίθεται να προωθήσει το έργο στους φοιτητές, τους γονείς τους και σε ενώσεις αποφοίτων του Κολλεγίου.
  • Το Φόρουμ Μεταναστών είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την 50και Ελλάς, για την ανάπτυξη ενός προγράμματος mentoring το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη υπηρεσία του Φόρουμ προς τα νεαρότερης ηλικίας μέλη του.
  • Η Ένωση Ουκρανών Γυναικών, μέλος του Φόρουμ, μπορεί επίσης να συμμετάσχει με μέλη της που ίσως ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από το mentoring, κάτι το οποίο ενδιαφέρει και την οργάνωση, καθώς αυτό προωθεί τη σύνδεση των Ουκρανών μεταναστριών με την ελληνική κοινωνία και βοηθά την είσοδό τους στις ελληνικές αγορές εργασίας.

Το ΙΕΚ Κερατσινίου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο έργο MAB, ενθαρρύνοντας τους σπουδαστές του να εγγραφούν στην Πλατφόρμα MAB.

Μεταξύ των οργανισμών που προσφέρουν υπηρεσίες mentoring και coaching ήταν:

  • Η ΜΕΤΑδραση, η οποία συνεργάζεται με μέντορες, για να βοηθήσει μαθητές και ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 14 έως 18 ετών, θα μπορούσε να συνεργαστεί στο έργο MAB, ιδίως εάν τα σημερινά κριτήρια για τους καθοδηγούμενους επεκταθούν σε ηλικίες κάτω των 18 ετών.
  • Η οργάνωση γυναικών Women on TOP αξιοποιεί γυναίκες μέντορες που βοηθούν άλλες γυναίκες να εισέλθουν στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν έχουν πραγματική ανάγκη του ΜΑΒ mentoring, αλλά η οργάνωση είναι πρόθυμη να μοιραστεί την εμπειρία mentoring που έχει αποκομίσει επί σειρά ετών και ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την πρόοδο του έργου.
  • Παρόμοιο ενδιαφέρον για την πρόοδο του έργου MAB, εξέφρασε και το Ίδρυμα Μποδοσάκη,  μέσω της δραστηριότητάς του στο Κοινωνικό Μανιφέστο.

Οργανισμοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως Κόμβοι Καθοδήγησης:

Άλλοι οργανισμοί που αποβλέπουν να αξιοποιήσουν το mentoring, όπως η Έλιξ, το Δίκτυο Συμβουλευτικής (DAS) και η Co2gether (in absentia) δήλωσαν έτοιμοι να λάβουν μέρος ως Κόμβοι Καθοδήγησης (Mentoring Hubs) στο έργο MAB και να συμβάλλουν με δραστηριότητες που θα ανεβάσουν τη διαδικασία του Mentoring σε υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες αυτές θα μπορούσαν ενδεικτικά να περιλαμβάνουν:

  • Την επαφή με οργανώσεις ατόμων που βρίσκονται σε συνταξιοδότηση για την προσέλκυση μεντόρων.
  • Την πιστοποίηση Μεντόρων.
  • Την ποιότητα της διαδικασίας mentoring.
  • Την προώθηση του ενδοεταιρικού mentoring στον ιδιωτικό τομέα.
  • Την προσέγγιση των επαγγελματικών επιμελητηρίων που θα ενδιαφερθούν για την προώθηση του mentoring στα μέλη τους.
  • Την προώθηση της συνεργασίας του δημόσιου τομέα με αρμοδιότητα  σε προγράμματα κατάρτισης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο mentoring.

Ευχαριστίες

Όλοι οι οργανισμοί συμφώνησαν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες mentoring του έργου MAB και να επανασυνδεθούν σε μελλοντική συνάντηση πριν από το τέλος του 2024.  Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για το ενδιαφέρον τους και τη συμβολή τους στη συζήτηση.

Το έργο MAB – Mentoring Across Borders με μια ματιά

Το έργο MAB στοχεύει στην ανάπτυξη κόμβων mentoring σε χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, οι οποίοι κόμβοι θα οργανώνουν και θα εκπαιδεύουν καταξιωμένους επαγγελματικά ενήλικες ηλικίας 50+ ως μέντορες, με σκοπό να προσφέρουν το χρόνο τους εθελοντικά, για να βοηθήσουν νέους, ηλικίας 18-30 χρόνων, συμπεριλαμβανομένων και νέων που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν, να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους ικανότητες και να εισέλθουν στις αγορές εργασίας, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια, ως το τέλος του 2024 και θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην αντιστοίχιση μεντόρων και καθοδηγούμενων. Οι μέντορες άνω των 50 ετών θα προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και νέοι θα μπορούν να εγγραφούν για καθοδήγηση στο εργασιακό – γνωστικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει.

Περισσότερα για το πρόγραμμα

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MAB

All-Mab-Partners-horizontal

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν απόκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Project number: No. 101090729 — MAB — ERASMUS-EDU-2022-PCOOP-ENGO

Κοινοποιήστε
Μετάβαση στο περιεχόμενο