Ευρωπαϊκό Πολιτικό Συνέδριο για την Ενεργό Γήρανση

12 Δεκεμβρίου 2023
2023.12.08-CTAO-CYPRUS-CONFERENCE

Ευρωπαϊκό Πολιτικό Συνέδριο για την Ενεργό, Υγιή και Αξιοπρεπή Γήρανση στην Κύπρο

Στην Κύπρο ταξίδεψαν, στις 8 Δεκεμβρίου, τα μέλη του ΔΣ της 50και Ελλάς, Δρ. Λιζ Μεσθεναίου και Δρ. Μυρτώ – Μαρία Ράγκα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, κ. Δήμου Αντωνίου, για το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Συνέδριο για την Ενεργό, Υγιή και Αξιοπρεπή Γήρανση.

Tο συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς, οργανώσεις και προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.  Νίκος Χριστοδουλίδης, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αντρέας Κεττής, η Ντουμπράβκα Σουίτσα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τη Δημοκρατία και Δημογραφία, με βισντεοσκοπημένο μήνυμα, όπως και ο Γενικός Γραμματέας της AGE Platform Europe, Maciej Kucharczyk.

Οι κυρίες Μεσθεναίου και Ράγκα συνεχάρησαν τον Πρόεδρο κ. Δήμο Αντωνίου και τα στελέχη του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου, το οποίο αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στον κοινό αγώνα των δύο οργανώσεων για την διαμόρφωση πολιτικών φιλικών προς τα άτομα μεγαλύτερης και τρίτης ηλικίας.

Σκοπός του Συνεδρίου

Το συνέδριο διοργανώθηκε, με την υποστήριξη της Age Platform Europe, με σκοπό να παρουσιάσει στους νυν και υποψήφιους ευρωβουλευτές στην Κύπρο, αλλά και σε υψηλόβαθμα στελέχη των εκεί πολιτικών κομμάτων και ενδιαφερόμενους φορείς από την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μανιφέστο με τις συστάσεις της AGE για την υγιή και αξιοπρεπή γήρανση, και να ενθαρρύνει το κοινό να ψηφίσει υποψηφίους που υποστηρίζουν τις συστάσεις αυτές στις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν πολιτικές και καλές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους που μεγαλώνουν να προσφέρουν στην κοινωνία, στους νέους και στην οικονομία του τόπου.

Η 50και Ελλάς στο Συνέδριο

Η κ. Ράγκα μίλησε για την αναξιοποίητη μέχρι σήμερα ευκαιρία του Ασημένιου Τουρισμού, η οποία στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει μια από τις λύσεις για τον βιώσιμο τουρισμό στην Ελλάδα και στην Κύπρο.  Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει ο κλάδος να ανταποκριθεί λόγω περιορισμένης γνώσης αλλά και λόγω των αρνητικών στερεοτύπων που οδηγούν σε ανάπτυξη πακέτων, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει το ευρύ κοινό των ταξιδιωτών μεγαλύτερων ηλικιών.

Η κ. Μεσθεναίου αναφέρθηκε στην απραξία των κυβερνήσεων και των φορέων, οι οποίοι αν και προειδοποιούνται, εδώ και αρκετά χρόνια, για τη δημογραφική γήρανση, εμμένουν στο να αναπτύσσουν στρατηγικές για τη στήριξη των νεότερων να δημιουργήσουν οικογένειες, κάτι το οποίο δεν είναι αρκετό για την αντιμετωπιση της δημογραφικής προκλησης σήμερα.  Η στρατηγική για ενεργό και υγιή ζωή στις μεγαλύτερες ηλικίες συνεχίζει να μην αποτελεί προτεραιότητα, καθώς αγνοείται η αξία και η εμπειρία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία μπορεί να συνεισφέρει σε πολλαπλά επίπεδα στην οικονομία, στην κοινωνία και στην ευημερία όλων των γενεών, αλλά και στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Η διατήρηση της καλής υγείας, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, η προσωπική ανάπτυξη και η κοινωνικοποίηση, οδηγούν σε πιο υγιή μεγαλύτερα άτομα, που παραμένουν ανεξάρτητα, ανακουφίζοντας παράλληλα τη νεότερη γενιά από τα βάρη της φροντίδας.

Στιγμιότυπα

 

Κοινοποιήστε
Μετάβαση στο περιεχόμενο