Αποκαλυπτική Ερευνα: Ποιοι είναι οι πιο ζημιάρηδες οδηγοί;

15 Δεκεμβρίου 2023
Έρευνα Hellas Direct 2022

Παίζει ρόλο η ηλικία στα οδικά ατυχήματα;

Για κάποιο λόγο, όταν κάποιος εμπλέκεται σε ένα ατύχημα στον δρόμο, όποιος κι αν είναι, ακόμα και για ένα απλό γρατζούνισμα σε προφυλακτήρες, γίνεται κατά κανόναι ένα σχόλιο για την ηλικία του. «Είναι νέος και άπειρος» ή «Είναι ηλικιωμένος και πιο αργός στις αντιδράσεις του». Πάντα κάπως ενοχοποιείται η ηλικία, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.  Είναι όμως έτσι;  Ευθύνεται πραγματικά η ηλικία για τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα;

Η Hellas Direct έκανε μια στατιστική έρευνα, βασισμένη στα στοιχεία της για το 2022, και βρήκε ποιοι ήταν οι πιο ζημιάρηδες οδηγοί της περασμένης χρονιάς.  Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως την πρωτιά διατηρούν οι νεότεροι σε ηλικία οδηγοί, 20-30 ετών, με ποσοστό 19,3% και ακολουθούν οι οδηγοί 30-40 ετών με ποσοστό 13,4%, με τις ηλικιακές ομάδες 50-60, 60-70, 70-80+ να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στα οδικά ατυχήματα!

Έρευνα Hellas Direct 2022

Ποιος είναι ο “νικητής” στις άλλες κατηγορίες;

Στα ατυχήματα δεν υπάρχει νικητής.  Υπάρχουν μόνο δεδομένα.  Κι εδώ έρχεται ένας παράγων που αξίζει να εξεταστεί, όπως το μέγεθος και η παλαιότητα του αυτοκινήτου.  Ενώ το 2021 οι νέοι οδηγοί 20 με 30 ετών έδειξαν να τρακάρουν κυρίως με μικρά ΙΧ (3,7μ – 4,1μ,) το 2022 έχουμε ανατροπή: οι 20-30 τρακάρουν περισσότερο με μεγάλα ΙΧ, άνω των 4,7 μέτρων, σε ποσοστό 25% και το ίδιο και οι οδηγοί 30-40 ετών που επίσης τρακάρουν με τα άνω των 4,7 μέτρων με μεγαλύτερο ποσοστό – 16,6%.

Οι πιο παλιοί οδηγοί, ηλικίας άνω των 65 ετών, το 2022 δεν δείχνουν να έχουν κάποια σημαντική προτίμηση στο μέγεθος του ΙΧ σε σχέση με τα τρακαρίσματα, καθώς τρακάρουν σχεδόν με το ίδιο ποσοστό, γύρω στο 9%.  Ελαφριά πρωτιά για τα μεγάλα οχήματα άνω των 4,7 μέτρων, με ποσοστό 10%.

Σταθερή αξία στα τρακαρίσματα έχει ο μεγάλος σε ηλικία στόλος αυτοκίνητων στην Ελλάδα. Οι νέοι 20-30 ετών τρακάρουν περισσότερο με ΙΧ ηλικίας 11-15 ετών (με ποσοστό 23,9%) και το ίδιο και οι οδηγοί από 30 έως 40 ετών, με ποσοστό 14,8% στα τρακαρίσματα με αυτοκίνητα ηλικίας 11-15 ετών. Οι πιο παλιοί ούτε εδώ δείχνουν κάπου να κλίνουν, με παρόμοια ποσοστά για τις διάφορες ηλικίες αυτοκινήτων (γύρω στο 11%), εκτός από τη πιθανότητα τρακαρίσματος με όχημα άνω των 15 ετών, όπου το ποσοστό πέφτει στο 8,6%.

Έρευνα Hellas Direct 2022

Τα παρκαρισμένα είναι ο πρώτος “στόχος” των απρόσεκτων οδηγών

Όλες οι ηλικίες οδηγών πρωτίστως τρακάρουν με παρκαρισμένα.  Οι νέοι οδηγοί 20-30 ετών εμπλέκονται σε τρακάρισμα με παρκαρισμένο με ποσοστό 37%, ενώ δεύτερο πιο συχνό είδος τρακαρίσματος για τους νέους είναι η σύγκρουση λόγω μη τήρησης αποστάσεων με ποσοστό 24,2%.

Σχεδόν το ίδιο συμβαίνει και με τους 30-40 ετών, που εμπλέκονται σε τρακάρισμα με παρκαρισμένο με ποσοστό 37,4%, ενώ ακολουθεί η σύγκρουση λόγω μη τήρησης αποστάσεων με ποσοστό 22,6%.  Από τα 60 και μετά η σύγκρουση με παρκαρισμένο παραμένει πρώτη αλλά δεύτερη έρχεται η κίνηση όπισθεν ή η αναστροφή.

Το Συμπέρασμά μας

Η έρευνα της Hellas Direct έρχεται να υποστηρίξει τον αγώνα που η 50και Ελλάς διεξάγει για την κατάρριψη των στερεοτύπων, και καταλήγει ότι η ηλικία από μόνη της δεν έχει σχέση με την συχνότητα των ατυχημάτων. Σ’ αυτό συγκλίνουν και άλλες παρόμοιες έρευνες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, καμία από τις οποίες δεν δείχνει αύξηση των ατυχημάτων μεταξύ των οδηγών μεγαλύτερης ηλικίας. 

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται και η άνευ στοιχείων ενοχοποίηση των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα ακόμη τεκμήριο των στερεοτυπικών αντιλήψεων που μαστίζουν την κοινωνία μας και θέλουν να κατατάξουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε Β’ κατηγορίας πολίτες, με περιορισμένα δικαιώματα. 

Αναπόφευκτα κάνουμε ορισμένες σκέψεις, με βάση τα στοιχεία της έρευνας. Μήπως οι οδηγοί μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο έμπειροι και λιγότερο ριψοκίνδυνοι από τους νέους;  Μήπως η εμπειρία τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν την όποια μικρή μείωση των αντανακλαστικών οδήγησης και τους κάνει πιο προσεκτικούς στο τιμόνι;  Το τελευταίο το αφήνουμε στην κρίση σας.  

 

ΠΗΓΗ
HELLAS DIRECT

Κοινοποιήστε
Μετάβαση στο περιεχόμενο