Η Ευρώπη που θέλουμε είναι για όλες τις ηλικίες. Ένα μανιφέστο προς τους Ευρωβουλευτές.

Η 50και Ελλάς ως ενεργό μέλος του AGE PLATFORM EUROPE καλεί τους Ευρωβουλευτές να πάρουν θέση σε θέματα που αφορούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και να πιέσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια Ευρώπη χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Διαβάστε το μανιφέστο εδώ.

 

Η 50και Ελλάς ενάντια στο ρατσιστικό απέναντι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κράτος

Διαβάστε την επιστολή της 50και Ελλάς εδώ.

 

Καμπάνια για τα Δικαιώματα των Ατόμων Μεγαλύτερης Ηλικίας

Καμπάνια για τα Δικαιώματα των Ατόμων Μεγαλύτερης Ηλικίας

Η παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου 2018) αλλά και ο εορτασμός της 70ής επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10η Δεκεμβρίου 2018) μας υπενθυμίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μειώνονται με την ηλικία!

Ο ρατσισμός απέναντι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας οδηγεί σε ευρεία περιθωριοποίηση, φτώχεια και κακοποίηση των ηλικιωμένων και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους. Οι ηλικιακές διακρίσεις είναι παντού, αλλά τείνουμε να αρνηθούμε τις αρνητικές επιπτώσεις τους, δεν τις θεωρούμε κάτι τόσο σοβαρό όσο και επιβλαβές, όπως άλλες μορφές διακρίσεων, και αποτυγχάνουμε να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Από την 1η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων μέχρι την 10η Δεκεμβρίου, της 70ής επετείου της Διεθνούς Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνουμε μια εκστρατεία κατά των ηλικιακών διακρίσεων:

Με την καμπάνια #AgeingEqual, στοχεύουμε:

  • Να αυξήσουμε την παγκόσμια συνειδητοποίηση του μεγέθους και της βαρύτητας του φαινομένου Ageism (ηλικιακών διακρίσεων) ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζει όλους στην κοινωνία καθώς όλοι γερνούν
  • Να δημιουργήσουμε μια μόνιμη κοινότητα και πλατφόρμα δράσης για την καταπολέμηση του ηλικιακού αποκλεισμού, καθώς αρχίζουμε νέες συνεργασίες γύρω από τη γήρανση και τις ηλικιακές διακρίσεις
  • Να υποστηρίξουμε την εκστρατεία του ΟΗΕ που γιορτάζει την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ημερομηνία:

01 Οκτωβρίου 2018

 

ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ατόμων άνω των 50 ετών - 2017

pdfΔείτε την Διακήρυξη145.73 KB

 
Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης 2012

 
Εθελοντές της Γνώσης

 
Εκπομπή Σχέσεις Ζωής – FOCUS WEB TV

Η Δρ.Ελισάβετ Μεσθεναίου - Αντιπρόεδρος της Ευρώπης για το International Federation of Aging και η Δρ. Μυρτώ-Μαρία Ράγγα - Ψυχολόγος-Γηραγωγός (μέλη του ΔΣ της 50και Ελλάς) μιλούν στην εκπομπή «Σχέσεις Ζωής» για τα προγράμματα που πραγματοποιούν για τους ανθρώπους 50+. Εξηγούν ότι μέσα από τα μαθήματα οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πολλά για τον εαυτό τους, καταπολεμούν την ανία, την κατάθλιψη και είναι σαν να ξαναγεννιούνται. Αναφέρουν αναλυτικά τι ακριβώς παρέχει ο οργανισμός «50 και ΕΛΛΑΣ» και δηλώνουν ότι σε όλες τις ηλικίες ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να το θέλει.

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ

Η προκατάληψη, η διάκριση και η παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας είναι διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. Πέρα από την νομοθεσία (2005) ενάντια στις διακρίσεις στην απασχόληση, που με την κρίση δεν έχει πολύ ισχύ, σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως υγεία και φροντίδα, ανεξάρτητη διαβίωση και ένταξη στην κοινότητα, η σωματική ή ψυχική βία, είναι γεγονότα χωρίς νομική προστασία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξίες που επιθυμούμε για την κοινωνία μας. Η 50και Ελλάς συνεργάζεται με άλλους φορείς και οργανισμούς προσπαθώντας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για όλους. Στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως το Age Platform Europe και το GAROP (The Global Alliance for the Rights of Older People) για την προώθηση ενός νέου νομικού διεθνούς εργαλείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Οργανώσεις ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με τα δικαιώματα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είναι θεμελιώδη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ιδίως για τους πιο ευάλωτους.

 
In our own Words

H "In Our Own Words" είναι μια νέα έκθεση από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Δικαιώματα των Ηλικιωμένων (GAROP), όπου οι ηλικιωμένοι μιλούν για τοn ηλικιακό ρατσισμό, τις διακρίσεις και την άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται στην καθημερινή τους ζωή.

pdfΔιαβάστε την έκθεση424.42 KB

 
Οδηγός διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ως φορέας καταπολέμησης των διακρίσεων, συνέταξε έναν οδηγό διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους, με σκοπό να καλύψει τα πιθανά κενά στην πληροφόρηση των στελεχών του δημοσίου τομέα σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας διαφόρων κατηγοριών πολιτών που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Ο οδηγός υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Progress της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην δημιουργία του πολύ σημαντική υπήρξε και η συμβολή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

pdfΔείτε τον οδηγό1.35 MB