Εκδρομή στο Λουτράκι

Αγαπητά μέλη και φίλοι της 50και Ελλάς η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης εκδηλώσεων σας ενημερώνει ότι αλλάζουμε την ημερομηνία της εκδρομής στο Λουτράκι και μεταφέρεται την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  1. Προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Παναγίας της «γιάτρισσας»
  2. Ξενάγηση στην αρχαία Ιαματική Πηγή Λουτρακίου με εντυπωσιακές ψηφιδωτές παραστάσεις του Στ. Ξενόπουλου (1935) από την κα Βάνα Νικολοπούλου.
  3. Λουτροθεραπεία στην πισίνα των σύγχρονων εγκαταστάσεων.
  4. Γεύμα σε παραθαλάσσια ταβέρνα.
  5. Συνάντηση με τα νέα μέλη των εθελοντών της 50+ Ελλάς που διαμένουν στο Λουτράκι.
  6. Παρουσίαση στα νέα μέλη των δράσεων της 50+ Ελλάς και του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος δια βίου μάθησης "4F for SILVER SAFETY".
  7. Οι εθελοντές φίλοι ρεφλεξολόγοι της 50και θα δείξουν τεχνικές αποφόρτισης από το άγχος και τον πονοκέφαλο, ένα δώρο για σας που θα μπορείτε να εφαρμόζετε στην καθημερινότητά σας.

Αναχώρηση από Γαλάτσι: 8.30π.μ. και από Ομόνοια 9π.μ.

Κόστος συμμετοχής που περιλαμβάνει μεταφορά, ξενάγηση και σπα: 20€.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6977285274 και 6980833238 μέχρι 3 Δεκεμβρίου, ελάχιστος αρ. συμμετεχόντων 40 άτομα.

Θα χαρούμε να είστε στην παρέα μας!

Φιλικά,

Η εθελοντική ομάδα της 50+ Ελλάς.

 

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑΣ» ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Εκδρομή στο Λουτράκι

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Στο κέντρο της πόλεως του Λουτρακίου προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων και των συνανθρώπων.

Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που απεικονίζει την Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατά το θείο βρέφος στην αριστερή της πλευρά.

Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι, είναι η εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία, που ερχόταν για τα ιαματικά μπάνια στο Λουτράκι, όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ' αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καίει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα. Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει, όπως και έγινε. Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Μαρίας Σώκου το 1928 μ.Χ.. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία, τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας. Η εικόνα ήρθε από τα Ιεροσόλυμα όπως προαναφέρθηκε περί το 1928 μ.Χ. και με την βοήθεια του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Δαμασκηνού χτίστηκε ο προαναφερόμενος μικρός ναός (απέναντι από τον σημερινό), ενώ λόγω των πολλών θαυμάτων υγείας που έκανε επονομάστηκε ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ. Κατόπιν λόγω της μεγάλης συρροής των προσκυνητών, την 10ην Μαρτίου 1960 μ.Χ. θεμελιώθηκε ο σημερινός Ναός επί Κορινθίας Προκοπίου ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι μία τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και το επιβλητικό προσκυνητάρι της εικόνας της Παναγίας μας. Ο ιερός Ναός εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου με μεγάλη κατάνυξη και λαμπρότητα, με την αθρόα προσέλευση προσκυνητών από όλα τα μέρη της Ελλάδας.