Δρ Νανά Τσουμάκη: Γερνάω ή μεγαλώνω;

“Γερνάω” μια προσωπική επιλογή ή όχι
Γερνάω ή μεγαλώνω; Η Δρ Νανά Τσουμάκη, Δρ. Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της 50και Ελλάς, σε άρθρο της στο περιοδικό Shape, αποκαλύπτει πώς θα μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε. Μπορούμε όμως να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς, καθώς θα είναι ίσως ένα μεγάλο στοίχημα για τις επόμενες δεκαετίες.
Το να μεγαλώνουμε είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία. Χρόνο με τον χρόνο γινόμαστε ηλικιακά πιο μεγάλοι. Η ηλικία, όμως, από μόνη της δεν σημαίνει κάτι. Είναι ένας απλός αριθμός που συμπληρώνει τα κεράκια σε μια τούρτα. Το να γερνάς όμως είναι μια προσωπική επιλογή. Το “γερνάω” καλλιεργεί αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν τον ψυχισμό σου (στεναχώρια, φόβος του θανάτου, κατάθλιψη) και υιοθετείς την στερεότυπη συμπεριφορά της κοινωνίας (προβλήματα υγείας, εκτός εποχής, μοναξιά) απέναντι στα γηρατειά.
Ας δούμε όμως μέσα από μια διαφορετική οπτική την όλη εξελικτική διαδικασία.
Να μεγαλώνεις όμορφα, ευτυχισμένα και επιτυχημένα
Γερνάω ή μεγαλώνω; Όλοι μεγαλώνουμε και δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιο ταλέντο ή ιδιαίτερη δεξιότητα για αυτό. Το θέμα είναι να μεγαλώνεις βρίσκοντας πάντα την ευκαιρία μέσα στην αλλαγή. Αλλαγές στο σώμα, στις δυνάμεις και στα ενδιαφέροντα σου, υπάρχουν και δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Πρέπει όμως να το δεχτείς και να επαναπροσδιοριστείς χωρίς αρνητισμό. Είναι εύκολο, με τα μέσα αντιγήρανσης, να κρύψεις την ηλικία σου ή να παρουσιάζεις τον εαυτό σου 5 με 10 χρόνια νεότερο. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που είναι 30 ετών και φαίνονται μεγαλύτεροι και άνθρωποι που είναι 80 ετών και φαίνονται μικρότεροι. Σημασία έχει να χαίρεσαι την κάθε ηλικία και να παίρνεις αυτό που σου δίνει ο χρόνος. Για αυτό λοιπόν επανερχόμαστε στο ερώτημα “Μπορούμε να μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε;”
Μεγαλώνουμε χωρίς να γερνάμε με δεξιότητες ζωής
Ο χρόνος μας γεμίζει εμπειρίες. Οι εμπειρίες μας δίνουν σοφία και μας βοηθούν να δούμε τη ζωή με πιο ώριμο μάτι. Να αποκτούμε δηλαδή “δεξιότητες ζωής”. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχουν 6 πυλώνες για την ανάπτυξη του ατόμου:
- Σωματική υγεία
- Ψυχολογική υγεία
- Επίπεδο ανεξαρτησίας
- Κοινωνικές σχέσεις
- Περιβάλλον που ζεις
- Πνευματικές πεποιθήσεις
Αν αναλογιστείς τι έχεις κάνει ως τώρα και τι πρέπει να κάνεις, ώστε να είναι γεροί αυτοί οι πυλώνες, σε όλη σου την ζωή, τότε θα βρεις την πορεία της ζωής σου. Ο σκοπός είναι να έχεις αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου τις επίκτητες ικανότητες – δεξιότητες ζωής, ώστε να είσαι συναισθηματικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ώριμος για να αντεπεξέλθεις σε ζητήματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζεις καθημερινά.
Ο ρόλος των δεξιοτήτων ζωής είναι για να έχουμε στόχους, ώστε να μεγαλώνουμε καλά και όχι απλά να μεγαλώνουμε. Να μεγαλώνουμε προσαρμοσμένοι στις ανάγκες μας, να μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τους κόπους μας και να προσπαθούμε να έχουμε καλή υγεία.