Δρ. Μεσθεναίου: Κάθε εταιρεία που αποκλείει ανθρώπους λόγω ηλικίας, χάνει

4 Αυγούστου 2023
Λιζ Μεσθεναίου Συνεντευξη Workforce_14_06_2023

Συνέντευξη της Δρ. Λιζ Μεσθεναίου στο Workforce Ιουνίου

“Κάθε εταιρεία που αποκλείει ανθρώπους με βάση την ηλικία χάνει!” τονίζει η Δρ. Λιζ Μεσθεναίου, μελος του Δ.Σ. της 50 και Ελλάς, της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας – Ε.Γ.Γ.Ε και Πρώην Πρόεδρος της AGE Platform Europe, σε συνέντευξή της στο Workforce Ιουνίου.  Αφορμή για την συνένεντευξη, η επερχόμενη τελετή απονομής των Diversity & Inclusion Awards 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουλίου στο House 124.

Η κ. Μεσθεναίου παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί με την απασχόληση των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους, του λόγους των ηλικιακών διακρίσεων και τη στάση των εργοδοτών.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Συνέντευξη στο Workforce Ιουνίου

Κάθε εταιρεία που αποκλείει ανθρώπους με βάση την ηλικία χάνει!

Η 50και Ελλάς έχει ως σκοπό να βοηθά τις επιχειρήσεις στην εκπαίδευση του προσωπικού τους σε σχέση με τις αρνητικές συνέπειες του ηλικιακού ρατσισμού και κάθε εταιρεία που αποκλείει ανθρώπους με βάση την ηλικία χάνει!

Δρ. Λιζ Μεσθεναίου
Δρ. Λιζ ΜεσθεναίουΜελος του Δ.Σ. της 50 και Ελλάς, της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας – Ε.Γ.Γ.Ε και Πρώην Πρόεδρος της AGE Platform Europe
ΕΡ. Ποια είναι τα δεδομένα που επικρατούν σε σχέση με την απασχόληση των μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων;

Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΜΚΟ 50 και Ελλάς, 18 χρόνια πριν, παραμένω εξαιρετικά ανήσυχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέλουν να εργαστούν και να είναι παραγωγικοί. Οι κρίσεις των τελευταίων ετών είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης, ιδίως των νέων εξειδικευμένων ανθρώπων.

Ωστόσο, η απασχόληση των εργαζομένων άνω των 50 ετών αποτελεί ζήτημα δεκαετιών στην Ελλάδα. Τα μέτρα των κυβερνήσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν καταστήσει δαπανηρή την απόλυση των μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων, καθιστώντας ορισμένους προστατευμένους, αλλά, από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί είναι άνεργοι, είναι δύσκολο να βρουν εργασία, κάτι που εξακολουθεί να είναι εμφανές στα στοιχεία για τις Ελληνίδες αυτής της κατηγορίας.

ΕΡ. Που οφείλεται το εν λόγω φαινόμενο;

Ιστορικά, η έλλειψη επενδύσεων στην κατάρτιση των Ελλήνων εργαζομένων μετά την ηλικία των 35 ετών, άφησε πολλούς με ξεπερασμένες δεξιότητες, ενώ ορισμένοι εργοδότες ονειρεύονταν να προσλάβουν «φθηνότερους», πιο μορφωμένους και νεότερους εργαζόμενους. Ως αποτέλεσμα, η επισφαλής αυτοαπασχόληση ήταν η μοίρα πολλών εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι τη ζωτικής σημασίας ολοκλήρωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη σύνταξη.

Εντούτοις, η πραγματικότητα της δημογραφικής γήρανσης και της έλλειψης εργαζομένων σε ορισμένους τομείς, οδήγησε σταδιακά τις κυβερνήσεις στο να επανεξετάσουν τις πολιτικές απέναντι στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους, όχι μόνο για να εξασφαλίσουν ότι θα συμπληρώσουν τα έτη συνταξιοδοτικών εισφορών τους, αλλά ως εκπαιδευμένοι, αξιόλογοι και παραγωγικοί εργαζόμενοι, ακολουθώντας τις τάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ.

ΕΡ. Τι στάση τηρούν οι εργοδότες;

Οι εργοδότες διαφέρουν ως προς τη στάση τους απέναντι στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους. Ορισμένοι εξακολουθούν να διατηρούν τις παλιές αντιλήψεις ότι είναι δύσκολο να τους προσλάβουν και να τους εκπαιδεύσουν, με τέτοιου είδους συμπεριφορές να τους επηρεάζουν όλους αρνητικά. Αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία, έχοντας πολλά να προσφέρουν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Εξάλλου, οι ηλικιακές διακρίσεις αντιβαίνουν σε κάθε λογική. Και αυτό διότι προσλαμβάνουμε άτομα για τις δεξιότητες, τις ικανότητές τους και για όσα μπορούν να προσφέρουν σε κάθε επιχείρηση και σίγουρα όχι για την ηλικία τους. Παρόλα αυτά, οι ηλικιακές διακρίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες είναι παράνομες από το 2006, συνεχίζονται. Ο ηλικιακός ρατσισμός εμποδίζει τους ανθρώπους να αναπτυχθούν, τους υπονομεύει και βλάπτει ακόμη και την υγεία και την ευημερία τους.

Κάθε φορά που ακούτε κάποιον να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι επειδή είναι πολύ μεγάλος, «ακούτε» τον ηλικιακό ρατσισμό. Ναι, έχουμε διαφορετικές ικανότητες και εμπειρίες που σχετίζονται με την ηλικία και αυτό καθιστά τις μικτές εργασιακές δυνάμεις ιδιαίτερα πολύτιμες, καθώς αποτελούν ένα πάντρεμα των δεξιοτήτων των γενεών.

ΕΡ. Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε στην κριτική επιτροπή των Diversity & Inclusion Awards 2023;

Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που είμαι κριτής στα Diversity and Inclusion Awards και φέτος ευελπιστώ ότι οι εργοδότες θα έρθουν να παρουσιάσουν παραδείγματα της καλής τους δουλειάς για την αποφυγή του ηλικιακού ρατσισμού. Ελπίζω ότι τα Diversity and Inclusion Awards 2023 θα φέρουν στο προσκήνιο παραδείγματα εργοδοτών που εκτιμούν τους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζομένους τους – και μάλιστα τους νεότερους, οι οποίοι επίσης υποτιμώνται όσον αφορά τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η 50και Ελλάς έχει ως σκοπό να βοηθά τις επιχειρήσεις στην εκπαίδευση του προσωπικού τους σε σχέση με τις αρνητικές συνέπειες του ηλικιακού ρατσισμού και υποστηρίζω πως κάθε εταιρεία που αποκλείει ανθρώπους με βάση την ηλικία χάνει.

Επιμέλεια Κειμένων Χριστόφορος Παυλάκης

ΠΗΓΗ
WORKFORCE ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Κοινοποιήστε
Μετάβαση στο περιεχόμενο