Πως μεγαλώνουν οι διάσημοι; Ή μήπως γερνούν;

5 Οκτωβρίου 2019

Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης : Εκδήλωση Ερρίκος Ντυνάν για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας 1η Οκτωβρίου και Επιστημονική Ημερίδα 5 Οκτωβρίου

Η 50και Ελλάς ήταν καλεσμένη στη συνάντηση της 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία , και παρευρέθηκε σε μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα πλαίσια του πρώτου Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης.

Ο κ. Πατρίκιος απήγγειλε μερικά από τα ωραία ποιήματά του Η κα. Κ.Δανδουλάκη υπογράμμισε ότι πρέπει να ξέρεις την ηλικία σου αλλά αυτό να μη σημαίνει γήρανση, πράγμα που είναι θέμα απόφασης. Η κα. Μ.Κοντού υπογράμμισε την ανάγκη να δουλεύεις με χαρά κάθε μέρα και να συμμετέχεις ενεργά στη ζωή. Η κα. Μαριλένα έλεγε ότι δουλεύει κάθε μέρα “Αγκαζέ με το Χρόνο”. Ακόμα τραγουδάει και δεν επαναπαύεται – “Δε θα με κάνει ότι θέλει ο χρόνος” , Ο Δ.Σαββόπουλος δέχεται ότι τα χρόνια φέρνουν αλλαγές – και όπως τα μουσικά όργανα δεν μπορείς να παίξεις με το ίδιο π.χ. στην ερωτική ζωή – “Το να ακολουθείς την καρδιά σου σημαίνει να ζεις” Οι άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτα στη ζωή τους είναι λυπημένοι. Υπάρχει ο φυσικός χρόνος και ο ανθρώπινος χρόνος, και ο τελευταίος συνδέεται με την αγάπη και τη δημιουργικότητα, οτιδήποτε μας κινητοποιεί να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Ο Αριστοτέλης τόνισε ότι ο ανθρώπινος χρόνος συνδέεται με τα συναισθήματα.

Ο δρ. Παυλάτος ήταν καθηγητής για 45 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1965 και ειδικός στην ενδοκρινιλογία. Παρουσίασε την ομιλία του, η οποία εμπεριείχε δικά του ποιήματα ως παράδειγμα δημιουργικότητας. Υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιούμε τα κύτταρα του εγκεφάλου μας. Έδωσε έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του να είσαι γιατρός και την κρίσιμη σχέση με τους ασθενείς, ιδιαίτερα με τους μεγαλύτερους ασθενείς. Πρέπει να θυμηθούμε την ολιστική θεραπεία και οι γιατροί μας πρέπει να μάθουν τους ανθρώπους και όχι μόνο το ανθρώπινο σώμα. Όλοι μαθαίνουμε μέσα από τις τέχνες- “Οι προηγμένες τεχνολογίες μας κάνουν θεούς προτού μας κάνουν ανθρώπους” – πρέπει να θυμηθούμε τις ανθρώπινες αξίες μαζί με την “ψηφιακή ηθική”. Τόνισε τον κίνδυνο των γιατρών να μην είναι άξιοι του όρκου του Ιπποκράτη.

Η κα. Μεσθεναίου θα παραβρεθεί να κάνει μια μικρή παρουσίαση των δραστηριοτήτων της 50και Ελλάς στην Επιστημονική Ημερίδα που θα λάβει χώρα επίσης στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μας στις 5 Οκτωβρίου, για την ανάδειξη του ρόλου της Γηριατρικής στην παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Κοινοποιήστε